• 08.11.25, 15:15

Luts, vähepopulaarne sügistalvine delikatess

Luts on valge lihaga ülimalt maitsev kala, mille kulinaarseid omadusi on võrreldud merivähi- või krabilihaga, kirjutab Hanno Kask.
Pankoga paneeritud praeluts peedi-mädarõikasalatiga.
  • Pankoga paneeritud praeluts peedi-mädarõikasalatiga.
  • Foto: Hanno Kask
Luts on üks vastuoluline tegelane. Meie ainus mageveetursklane on hinnatud kala nii Soomes ja ka näiteks Hiiumaal, aga meie tavainimeste seas ta eriti populaarne ei ole. Selle põhjus peitub ilmselt nõukogude perioodis, kus värsket kala poes praktiliselt ei müüdud, luts aga kõlbab söögiks ainult eluvärskena. Teine põhjus on välimus, mis erineb n-ö tavalisest kalast ning pole poe- või turuletil lösutava lutsu juures just kõige kaubanduslikum. Tegelikult on luts valge lihaga ülimalt maitsev kala, mille kulinaarseid omadusi on võrreldud merivähi- või krabilihaga.

Seotud lood

Lood
  • 25.10.25, 14:45
Teeme kalast kiirtoitu: hot cat kammelja või lestaga
Kui saiatüki vahel olevat vorsti või muud lihatükki nimetatakse hot dog’iks, siis miks ei võiks samasuguse saia vahel olevat kammeljat nimetada hot cat’iks?
Lood
  • 13.10.25, 15:00
Kalastaja suitsukalakool: käes on lestasuitsutamise aeg
Hanno Kask kirjutab, kuidas suitsutada lesta nii, et tulemus untsu ei läheks.
Lood
  • 18.10.25, 15:15
Kui suitsulesta on liiga palju, pane osa marinaadi
Kord juhtus nii, et käisime Hiiumaal siiga püüdmas, aga saime lisaks heale siiasaagile kauba peale ka umbes 200 kg lesta. Mina mandrimehena rõõmustasin korraliku saagi üle, sõber Tiit hiidlasena arvas, et seda küll nüüd vaja ei olnud.
Lood
  • 27.08.25, 15:00
Kalastaja suitsukalakool: suitsutame sügisest lõhet
Kui selline õnnetus on juba korra juhtunud, et pulmarüüs lõhekala on sügisel püünisesse sattunud ja seal otsa lõppenud, ei sobi alalhoidlikul kalamehel seda ometi kohe minema visata.
  • ST
Sisuturundus
  • 18.09.25, 07:00
Lustimise aeg on käes! Sügis on aasta parim aeg ahvenapüügiks
Sügisel – tavaliselt millalgi septembri teises pooles, kindlasti aga oktoobri alguses – hakkavad ahvenad sisevetel parvedesse kogunema ning alustavad aktiivset toitumist. Siis on õige aeg haarata nurgast kerge spinningukomplekt ning seada sammud vee äärde, et sügispäev triibusid püüdes lustlikult mööda saata.
Tagasi Kalastaja esilehele