• 13.10.25, 15:00

Kalastaja suitsukalakool: käes on lestasuitsutamise aeg

Hanno Kask kirjutab, kuidas suitsutada lesta nii, et tulemus untsu ei läheks.
Kalastaja suitsukalakool: käes on lestasuitsutamise aeg
  • Foto: Ralf Mae
Lesta suitsutamiseks vajame värskeid kalu. Kogus sõltub sellest, mitu ahjutäit on plaanis teha ja kui palju on sööjaid. Suuremasse Stovemani ahju mahub korraga umbes seitse kilo peadeta lesta. Mina puhastan lapikut nii, et lõikan sellest küljest, kus soolikaid pole, kala keha kohe pea tagant risti nii kaugele läbi, et selgroog saab just pooleks. Seejärel tõmban pea jõuga kehast eemale. Sellise võttega jooksevad soolikad peale järele ning kala kõhtu jääb ainult selgroo küljes olev verepesa. Kuna see jääb aga hilisemal söömisel kalgendununa ribidest sissepoole, siis sööjat see ei häiri. (Kirjeldatud võttega olen kihlveo peale puhastanud ühe tunniga 150 kg lesta.) Lestadele võib parema väljanägemise nimel pead otsa jätta, aga siis on nende puhastamine oluliselt tülikam.

Seotud lood

Lood
  • 04.09.25, 15:15
Kalastaja suitsukalakool: hakkame ahvenaid suitsutama!
Sügis on aasta parim aeg ahvenapüügiks ja mida selle kalakuhjaga ikka muud teha, kui suitsust läbi lasta. Suitsutamiseks sobivad kõige paremini 100–200-grammised ahvenad, aga midagi ei juhtu ka siis, kui kalad on teist mõõtu.
Lood
  • 27.08.25, 15:00
Kalastaja suitsukalakool: suitsutame sügisest lõhet
Kui selline õnnetus on juba korra juhtunud, et pulmarüüs lõhekala on sügisel püünisesse sattunud ja seal otsa lõppenud, ei sobi alalhoidlikul kalamehel seda ometi kohe minema visata.
Lood
  • 07.07.25, 14:45
Kalastaja suitsukalakool: räime suitsutamine on ilmatuma lihtne
Kui räim on rannas, saab osav püüdja paari tunniga Tallinna lahe äärde jäävalt sadamakailt oma viis kilo kätte. Esimestel kordadel saab see soolatud, praetud, marineeritud või kuivatatud. Järgmistel päevadel saavad oma osa ka sugulased ja naabrid. Edasi oleks tore räimi ka töö juurde kolleegidele viia, aga toorelt neid viia ei saa ja võõrastele puhastada ning praadida kah hästi ei viitsi. Tuleb leida moodus, kuidas saaks korraga ja lihtsalt maitsvaks palju räime. Siin tulebki appi suitsutamine.
Lood
  • 12.08.25, 14:45
Kalastaja suitsukalakool: kalade segamini suitsutamine
Pea kõik kalamehed on naasnud kalaretkelt ämbritäie erinevatest liikidest ja erinevas suuruses kaladega ning avastanud end olukorrast, kus nagu ei oskagi saagiga miskit tarka peale hakata. Õigupoolest ju oskaks kah, aga see oleks võrdlemisi tüütu ja aeganõudev – särjed tuleks soolata ja hiljem kuivama riputada, ahvenad fileeks lõigata ja ära praadida, haug kotletistada, angerjas purki marineerida ning väikesed latikalipsud roosipõõsa alla väetiseks kaevata. Just sellises seisus olin ma ühel ilusal päeval, kui olin semudega nädalavahetuse Võrtsjärvel maha kalastanud.
  • ST
Sisuturundus
  • 12.09.25, 16:21
Kuidas valmistuda matkaks ja kriisiolukordadeks?
Tänapäeva kiires maailmas otsivad inimesed üha enam lahendusi, mis tagaksid mugavuse, turvatunde ja valmisoleku nii igapäevaelus kui ka ootamatutes olukordades. Just sellisest vajadusest on välja kasvanud Toidupakk.ee, e-pood, mis keskendub matkatoidule, toiduvarudele ja praktilisele matkavarustusele. See ei ole lihtsalt kauplus – see on partner kõigile, kes hindavad looduses viibimist, seikluslikku eluviisi ning mõistavad valmisoleku tähtsust.
Tagasi Kalastaja esilehele