• 27.08.25, 15:00

Kalastaja suitsukalakool: suitsutame sügisest lõhet

Kui selline õnnetus on juba korra juhtunud, et pulmarüüs lõhekala on sügisel püünisesse sattunud ja seal otsa lõppenud, ei sobi alalhoidlikul kalamehel seda ometi kohe minema visata.
Kalastaja suitsukalakool: suitsutame sügisest lõhet
  • Foto: Hanno Kask
Soolata niisugust kala ei sünni. Olen seda mitmel korral teha proovinud, küll nii-, küll naapidi nipitades, aga keegi kodustest pole tulemust hea meelega söönud. Sügisesel ajal on supermarketi kalaletist ostetud kasvanduselõhe kordades maitsvam kui omapüütu ning viimase kulinaarset väärtust ei suurenda isegi tõsiasi, et see on tõepoolest enda töö ja vaevaga tabatud. Pääseteele lootes võtsin kord osa soolatud sügisesest kuderüüs lõhest ka tööle kaasa, aga abi polnud sellestki – isegi alluvatel jätkus julgust öelda, et see ei kõlba eriti kusagile.

Seotud lood

Lood
  • 12.08.25, 14:45
Kalastaja suitsukalakool: kalade segamini suitsutamine
Pea kõik kalamehed on naasnud kalaretkelt ämbritäie erinevatest liikidest ja erinevas suuruses kaladega ning avastanud end olukorrast, kus nagu ei oskagi saagiga miskit tarka peale hakata. Õigupoolest ju oskaks kah, aga see oleks võrdlemisi tüütu ja aeganõudev – särjed tuleks soolata ja hiljem kuivama riputada, ahvenad fileeks lõigata ja ära praadida, haug kotletistada, angerjas purki marineerida ning väikesed latikalipsud roosipõõsa alla väetiseks kaevata. Just sellises seisus olin ma ühel ilusal päeval, kui olin semudega nädalavahetuse Võrtsjärvel maha kalastanud.
Lood
  • 07.07.25, 14:45
Kalastaja suitsukalakool: räime suitsutamine on ilmatuma lihtne
Kui räim on rannas, saab osav püüdja paari tunniga Tallinna lahe äärde jäävalt sadamakailt oma viis kilo kätte. Esimestel kordadel saab see soolatud, praetud, marineeritud või kuivatatud. Järgmistel päevadel saavad oma osa ka sugulased ja naabrid. Edasi oleks tore räimi ka töö juurde kolleegidele viia, aga toorelt neid viia ei saa ja võõrastele puhastada ning praadida kah hästi ei viitsi. Tuleb leida moodus, kuidas saaks korraga ja lihtsalt maitsvaks palju räime. Siin tulebki appi suitsutamine.
Lood
  • 12.07.25, 15:00
Marineerime angerjat: klassikaline retsept väikeste nippidega
Suvi on parim aeg meie veekogudest angerjate püüdmiseks. Klassikalised angerjate toiduks tarvitamise viisid on suitsutamine ja marineerimine, ent veemadudest keedetakse ka maitsvat suppi. Meie vaatame, kuidas käib angerjate marineerimine.
Lood
  • 16.08.25, 15:15
Aasia kohtub Maarjamaaga: taipärane haugisupp kukeseentega
Ühel kenal augustikuisel nädalavahetusel juhtus olema nii hea haugisaak, et pidime tõsisemalt mõtlema, mida sellega teha. Kui esimesel päeval praadisime haugi kamaga, siis teisel päeval tuli mõte, et võiks valmistada taipärase supi.
  • ST
Sisuturundus
  • 30.07.25, 15:45
Lucky Johni Slick Shad-V ja Slick Shad Paddle: neid kohad ostaksid!
Sel aastal täienes Lucky Johni jigide valik uue tegijaga, mis end Pärnu jõel kohapüügil juba väga heast küljest on näidanud. Kui varem olid sihvaka kerega LJ Slick Shadid saadaval vaid harksabaga (Slick Shad-V), siis nüüd pakutakse neid ka klassikalise päkksabaga. Viimase nimeks on LJ Slick Shad Paddle.
Tagasi Kalastaja esilehele