• 07.07.25, 14:45

Kalastaja suitsukalakool: räime suitsutamine on ilmatuma lihtne

Kui räim on rannas, saab osav püüdja paari tunniga Tallinna lahe äärde jäävalt sadamakailt oma viis kilo kätte. Esimestel kordadel saab see soolatud, praetud, marineeritud või kuivatatud. Järgmistel päevadel saavad oma osa ka sugulased ja naabrid. Edasi oleks tore räimi ka töö juurde kolleegidele viia, aga toorelt neid viia ei saa ja võõrastele puhastada ning praadida kah hästi ei viitsi. Tuleb leida moodus, kuidas saaks korraga ja lihtsalt maitsvaks palju räime. Siin tulebki appi suitsutamine.
Kalastaja suitsukalakool: räime suitsutamine on ilmatuma lihtne
  • Foto: Hanno Kask
Räime suitsutamine algab, nagu ikka, suitsuahju kütmisega. Meie Kalastaja suitsukalakoolis kasutame Stovemani suuremat kuumsuitsuahju. Kuna tihti on räim kevadel esimene kala, kellega talv läbi seisnud ahjul kokku puutuda tuleb, tuleks ahju kõrvalmaitsete eemaldamiseks pikalt (vähemalt tund aega) ette kütta.

Seotud lood

Lood
  • 03.08.21, 10:45
Soolad kalatoitudes. I osa
Millised on erinevad toidus kasutatavad soolad, miks mõni neist on roosa või must ja mis neil kõikidel vahet on? Milline sool sobib kõige paremini kala valmistamiseks?
Lood
  • 30.11.21, 09:22
Soolad kalatoitudes, II osa
Kui kala kohtub soolaga, saab kalaliha maitse, kuid soola kasutamise viise on kümneid. Kas kasutada peenikest või jämedat söögisoola, meresoola, helbeid või hoopis taevani kiidetud roosat Himaalaja soola? Kas kala tahab soola enne või pärast küpsetamist, kas soolamiseks sobib kuivsool või hoopis soolalahus? Kuidas teha soolakala, milline on parim viis suitsukala ettevalmistamiseks ning kuidas peaks soolaga ümber käima praadimisel ning küpsetamisel? Soolaloo teises osas toome välja nii koduste kui restoranide kalakokkade tavalised, aga ka vähemteada ja üllatavad soolakasutusviisid.
Lood
  • 29.03.25, 15:00
Angersäga sidruni- ja sojakastmes
Angersäga on meeldivalt puhta maitsega kala, mida annab valmistada õige mitut moodi. Seekord panime angersäga sidruni-sojakastmesse ja serveerisime kinoasalatiga.
Lood
  • 13.11.24, 21:58
Praetud kohafilee veinikastmes
Et kalast hea kraam saaks, peab ta õppima kolm korda ujuma. Esiteks vees, siis võis ja lõpuks veinis.
  • ST
Sisuturundus
  • 18.06.25, 13:49
Merikoivula – koht, kus aeg peatub
Kui tekib tahtmine suvel pere või sõpradega mõnusasti puhata või lihtsalt argimured mõneks ajaks peast välja ajada, on paras aeg telefon välja lülitada ning sõita Soome puhkama ja miks mitte ka kala püüdma. Selleks sobib suurepäraselt Turu saarestikus merekaldal asuv ning eestlastele kuuluv privaatne ja maaliline Merikoivula.
Tagasi Kalastaja esilehele