• 30.11.21, 09:22

Soolad kalatoitudes, II osa

Kui kala kohtub soolaga, saab kalaliha maitse, kuid soola kasutamise viise on kümneid. Kas kasutada peenikest või jämedat söögisoola, meresoola, helbeid või hoopis taevani kiidetud roosat Himaalaja soola? Kas kala tahab soola enne või pärast küpsetamist, kas soolamiseks sobib kuivsool või hoopis soolalahus? Kuidas teha soolakala, milline on parim viis suitsukala ettevalmistamiseks ning kuidas peaks soolaga ümber käima praadimisel ning küpsetamisel? Soolaloo teises osas toome välja nii koduste kui restoranide kalakokkade tavalised, aga ka vähemteada ja üllatavad soolakasutusviisid.
Soolad kalatoitudes, II osa
Soolaloo esimeses osas sai selgeks, et lõpliku tõde ei ole olemas, sest inimeste kogemused ja maitse-eelistused on erinevad. Siinkohal on kohane võrdluseks tuua Saaremaa vanasõna „iga l*ts kiidab oma tagumikku“, sest ka soola valimise ja kasutamise osas ei ole olemas lõplikke tõdesid. Esimeses osas jõudsime tõdemuseni, et sool on sool ning kasutada tasub seda soola, mille omadused on selgeks õpitud, sest kuigi NaCl peaks olema ühesugune keemiline ühend, on eri soolade soolasus siiski erinev. TalTechi keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonna Toiduainete instituudi vanemteadur Tiina Lõugas toob välja ühe erisuse, mida tasub siiski jälgida. Nimelt tasub soolvee tegemisel kasutada soola, millele ei ole lisatud paakumisvastaseid aineid, sest need ei lahustu soolaga samaväärselt. Sellisest soolast tehtud lahus võib jääda vahutav.

Seotud lood

Lood
  • 03.08.21, 10:45
Soolad kalatoitudes. I osa
Millised on erinevad toidus kasutatavad soolad, miks mõni neist on roosa või must ja mis neil kõikidel vahet on? Milline sool sobib kõige paremini kala valmistamiseks?
Lood
  • 11.08.22, 15:28
Suvine grillsuitsuforell
Suvi on grillimise aeg ja meie valmistame seekord meega maitsestatud grillsuitsu-vikerforelli. Selleks kombineerime grillsütest tulevat kuumust täiendavalt suitsutuslaastuga – nii võtab kala juurde mõnusa suitsumeki. Kel päris suitsuahju võtta pole, aga suitsukala tahaks, saab näiteks Stovemani grillis tehtud kalaga isu rahuldatud küll.
Lood
  • 15.06.22, 12:06
Kala kuivatamisest ja kuivatatud kala säilitamisest
Kevad on aeg, mil katuseräästaste alla ilmuvad kuivama riputatud särgede read. Paar nädalat hiljem, kui kala on parajalt kuiv, tekib enamikel kalameestel üks ja seesama küsimus – kuidas tulemust nii säilitada, et kogu kalalaar jaanipäevaks rääsunud, hallitanud või tillukesi musti putukaid täis poleks.
  • ST
Sisuturundus
  • 12.09.25, 16:21
Kuidas valmistuda matkaks ja kriisiolukordadeks?
Tänapäeva kiires maailmas otsivad inimesed üha enam lahendusi, mis tagaksid mugavuse, turvatunde ja valmisoleku nii igapäevaelus kui ka ootamatutes olukordades. Just sellisest vajadusest on välja kasvanud Toidupakk.ee, e-pood, mis keskendub matkatoidule, toiduvarudele ja praktilisele matkavarustusele. See ei ole lihtsalt kauplus – see on partner kõigile, kes hindavad looduses viibimist, seikluslikku eluviisi ning mõistavad valmisoleku tähtsust.
Tagasi Kalastaja esilehele