• 22.11.25, 14:30

Sügisel purki soolatud säinas on rasvane ja maitsev

Käisime Hiiumaal lesta püüdmas ja saime rannatonkaga ka mitu väga ilusat säinast. Kala on suur ja rasvane, aga kuivatada seda ei saa, pole ilma. Praadida jällegi pole mõtet, luine. Mida sellisega teha? Hanno Kask kirjutab, kuidas säinast soolata ja purki panna.
Sügisel purki soolatud säinas on rasvane ja maitsev
  • Foto: Hanno Kask
Klassikaliselt säinast vinnutatakse, kuid seda saab teha ainult kevadeti – muul ajal vinnutamine vabas looduses tänu õhuniiskusele eriti õnnestuma ei kipu. Suure häda korral saab säinast muidugi kuivatada ka sügisel, aga seda siis kas kodus radiaatoril või spetsiaalses kuivatis. Kuna sügisene säinas on oluliselt rasvasem kui kevadine, mida jõgedest õngega püütakse, tuleb jälgida kuivamise aega, et see liiga pikaks ei veniks, sest rasv kipub kergesti rääsuma minema. Sügisest säinast võib ka külmsuitsutada, aga sellega on palju mängimist ja kui paljudel kalameestel sellist võimalust ikka on.

Seotud lood

Lood
  • 08.11.25, 15:15
Luts, vähepopulaarne sügistalvine delikatess
Luts on valge lihaga ülimalt maitsev kala, mille kulinaarseid omadusi on võrreldud merivähi- või krabilihaga, kirjutab Hanno Kask.
Lood
  • 25.10.25, 14:45
Teeme kalast kiirtoitu: hot cat kammelja või lestaga
Kui saiatüki vahel olevat vorsti või muud lihatükki nimetatakse hot dog’iks, siis miks ei võiks samasuguse saia vahel olevat kammeljat nimetada hot cat’iks?
Lood
  • 18.10.25, 15:15
Kui suitsulesta on liiga palju, pane osa marinaadi
Kord juhtus nii, et käisime Hiiumaal siiga püüdmas, aga saime lisaks heale siiasaagile kauba peale ka umbes 200 kg lesta. Mina mandrimehena rõõmustasin korraliku saagi üle, sõber Tiit hiidlasena arvas, et seda küll nüüd vaja ei olnud.
Lood
  • 13.10.25, 15:00
Kalastaja suitsukalakool: käes on lestasuitsutamise aeg
Hanno Kask kirjutab, kuidas suitsutada lesta nii, et tulemus untsu ei läheks.
  • ST
Sisuturundus
  • 18.09.25, 07:00
Lustimise aeg on käes! Sügis on aasta parim aeg ahvenapüügiks
Sügisel – tavaliselt millalgi septembri teises pooles, kindlasti aga oktoobri alguses – hakkavad ahvenad sisevetel parvedesse kogunema ning alustavad aktiivset toitumist. Siis on õige aeg haarata nurgast kerge spinningukomplekt ning seada sammud vee äärde, et sügispäev triibusid püüdes lustlikult mööda saata.
Tagasi Kalastaja esilehele