Käisime Hiiumaal lesta püüdmas ja saime rannatonkaga ka mitu väga ilusat säinast. Kala on suur ja rasvane, aga kuivatada seda ei saa, pole ilma. Praadida jällegi pole mõtet, luine. Mida sellisega teha? Hanno Kask kirjutab, kuidas säinast soolata ja purki panna.
Klassikaliselt säinast vinnutatakse, kuid seda saab teha ainult kevadeti – muul ajal vinnutamine vabas looduses tänu õhuniiskusele eriti õnnestuma ei kipu. Suure häda korral saab säinast muidugi kuivatada ka sügisel, aga seda siis kas kodus radiaatoril või spetsiaalses kuivatis. Kuna sügisene säinas on oluliselt rasvasem kui kevadine, mida jõgedest õngega püütakse, tuleb jälgida kuivamise aega, et see liiga pikaks ei veniks, sest rasv kipub kergesti rääsuma minema. Sügisest säinast võib ka külmsuitsutada, aga sellega on palju mängimist ja kui paljudel kalameestel sellist võimalust ikka on.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Luts on valge lihaga ülimalt maitsev kala, mille kulinaarseid omadusi on võrreldud merivähi- või krabilihaga, kirjutab Hanno Kask.
Kui saiatüki vahel olevat vorsti või muud lihatükki nimetatakse hot dog’iks, siis miks ei võiks samasuguse saia vahel olevat kammeljat nimetada hot cat’iks?
Kord juhtus nii, et käisime Hiiumaal siiga püüdmas, aga saime lisaks heale siiasaagile kauba peale ka umbes 200 kg lesta. Mina mandrimehena rõõmustasin korraliku saagi üle, sõber Tiit hiidlasena arvas, et seda küll nüüd vaja ei olnud.
Hanno Kask kirjutab, kuidas suitsutada lesta nii, et tulemus untsu ei läheks.
Sügisel – tavaliselt millalgi septembri teises pooles, kindlasti aga oktoobri alguses – hakkavad ahvenad sisevetel parvedesse kogunema ning alustavad aktiivset toitumist. Siis on õige aeg haarata nurgast kerge spinningukomplekt ning seada sammud vee äärde, et sügispäev triibusid püüdes lustlikult mööda saata.