Oktoober on aasta parim aeg ahvenapüügiks ning selleks ajaks on enamikel aiapidajatel kööki kapi otsa või sahvrisse riiulile tekkinud mõned suvikõrvitsad. Loe, kuidas valmistada ülimaitsvat suvikõrvitsa püreesuppi ahvenatega.

- Koorene suvikõrvitsa püreesupp ahvenafileega.
- Foto: Ralf Mae
Paljude kalameeste arvates on suvikõrvitsate puhul tegemist täiesti kasutu köögi sisustuselemendiga, mis ilmuvad sügiseti ei-tea-kust kööki kapi otsa ja seisavad seal mingi aja, kuni kaovad vaikselt ei-tea-kuhu. Tegelikult annab suvikõrvitsast valmistada ülimaitsvat püreesuppi ja kui seda kombineerida praetud ahvenafileega, mida oktoobris on niikuinii laiemalt käes kui muul ajal (ja mis kipub vahel külmkappi seismagi jääma), on tulemuseks üks vahva vürtsika alatooniga suutäis, mis sobib jahedatesse õhtutesse jagu valatult.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Ahven on harrastuskalastajate üks põhilisi talviseid püügikalu. Mida teha, kui mitu nädalavahetust järjest on olnud hea saak ning ideed, mida värskest püütud kalast teha, hakkavad otsa saama?
Haugifileed taignasse uputanud ja õlis frittinud on paljud kalamehed. Järgneva retsepti muudab aga eriliseks jogurti baasil valmistatud ja üsna tugevalt maitsestatud taigen ning ribadeks lõigatud ja rulli keeratud haugifilee.
Ühel kenal augustikuisel nädalavahetusel juhtus olema nii hea haugisaak, et pidime tõsisemalt mõtlema, mida sellega teha. Kui esimesel päeval praadisime haugi kamaga, siis teisel päeval tuli mõte, et võiks valmistada taipärase supi.
See retsept annab ühe hea võimaluse 2022. aasta kala, maitsva ahvena valmistamiseks ahjus ja vormiroana.
Sügisel – tavaliselt millalgi septembri teises pooles, kindlasti aga oktoobri alguses – hakkavad ahvenad sisevetel parvedesse kogunema ning alustavad aktiivset toitumist. Siis on õige aeg haarata nurgast kerge spinningukomplekt ning seada sammud vee äärde, et sügispäev triibusid püüdes lustlikult mööda saata.