Kohe on käes jaanipäev ning kuni traditsiooniline grill-liha sütel küpseb, võiks külalistele eelroana pakkuda midagi erilist.

- Üleküpsetatud rohekarbid mozzarella ning küüslauguga.
- Foto: Hanno Kask
Käesolevas retseptis on aluseks võetud rohekarbid, mida kaupluste külmlettidest leida võib. Kui suuri rohekarpe parajasti võtta pole, kõlbavad edukalt kasutada ka sinikarbid, kelle väiksem vend ka Eesti meredes elab. Väiksem on see vend meie merevee madala soolsuse tõttu, mis mõjutab raku osmoosset rõhku ja pidurdab kasvu. Sama lugu on muuseas ka räimega, keda Atlandi ookeanis heeringa nime all tuntakse. Teoreetiliselt kõlbab meie sinikarp sama hästi süüa kui tema soolases vees elav sugulane, kuid väikeste mõõtmete tõttu pole sellega keegi viitsinud jännata.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Kui suveõhtud muutuvad sumedaks ning sõbrad külla tulevad, on paras hetk grill kuuri alt välja tõsta. Seekord valmistasime Taneliga Avo Leoki farmist pärit angersägast tõelise kevadise hiti, mis tänu oma vähesele kalorsusele sobib ideaalselt enne kohe-kohe algavat rannahooaega.
See on väga mõnusa värske maitsega kevadine retsept, mida saab valmistada nii looduslikest kui ka kasvandusest pärit lõhilastest.
Sügistalv on lõhilaste kudeaeg ja siis on ka lettidelt soodushinnaga kasvanduselõhet ja -forelli saada. Paraku jääb selle kala kvaliteet ja maitseomadused alla suvisele lõhele, kuna suur osa rammust on läinud suguproduktide tootmisse. Selleks, et sügisene lõhe maitsvaks muuta, tuleb sellega natuke vigurdada. Seekord siis vigurdamegi ning kasutame selleks hooajalisi puu- ja köögivilju.
Et kalast hea kraam saaks, peab ta õppima kolm korda ujuma. Esiteks vees, siis võis ja lõpuks veinis.
Kui tekib tahtmine suvel pere või sõpradega mõnusasti puhata või lihtsalt argimured mõneks ajaks peast välja ajada, on paras aeg telefon välja lülitada ning sõita Soome puhkama ja miks mitte ka kala püüdma. Selleks sobib suurepäraselt Turu saarestikus merekaldal asuv ning eestlastele kuuluv privaatne ja maaliline Merikoivula.