Kui sa seisad silmitsi faktiga, et pärast ägedat püügipäeva sul on ämbritäis kevadist särge, siis ega sellega muud küll teha pole, kui kuivama riputada.
Alustame sellest, et särge pole vaja puhastada – kui sa just ei taha sõbrale karmi nalja teha. Pean tunnistama, et oma esimesed 29 särge sai kunagi siiski ära puhastatud ja ei mäleta, oli see kellegi vemp või lihtsalt elukooli õppetund. Kindlasti oli see minu esimene ja viimane kord niisugust asja teha.
Kevad on aeg, mil katuseräästaste alla ilmuvad kuivama riputatud särgede read. Paar nädalat hiljem, kui kala on parajalt kuiv, tekib enamikel kalameestel üks ja seesama küsimus – kuidas tulemust nii säilitada, et kogu kalalaar jaanipäevaks rääsunud, hallitanud või tillukesi musti putukaid täis poleks.
Külmast veest püütud särg on kõrgelt hinnatud voblakala. Kui aga särje kuivatamisega jännata ei viitsi või pole korralikus mõõdus kala nii palju, et toimetamine rentaabel tunduks, prae värskelt püütud kevadised särjed läbi ning pista punasesse marinaadi.
Sügisel – tavaliselt millalgi septembri teises pooles, kindlasti aga oktoobri alguses – hakkavad ahvenad sisevetel parvedesse kogunema ning alustavad aktiivset toitumist. Siis on õige aeg haarata nurgast kerge spinningukomplekt ning seada sammud vee äärde, et sügispäev triibusid püüdes lustlikult mööda saata.