Külmast veest püütud särg on kõrgelt hinnatud voblakala. Kui aga särje kuivatamisega jännata ei viitsi või pole korralikus mõõdus kala nii palju, et toimetamine rentaabel tunduks, prae värskelt püütud kevadised särjed läbi ning pista punasesse marinaadi.
Särg toidukalana on hinnatud püügiobjekt üksnes külma veega, s.t talvel ja kevadel. Soojast veest tabatud särjed on iseloomuliku vänge lõhnaga ning end kõikvõimalikku taimset ollust kurguni täis puginud, mistõttu kipuvad kiiresti riknema ega maitse kuidagi. Kalameeste seas on levinud ütlemine, et seni, kuni poes vorsti müüakse, ei peaks suvist särge küll sööma ja see on tõepoolest nii.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Sügistalv on lõhilaste kudeaeg ja siis on ka lettidelt soodushinnaga kasvanduselõhet ja -forelli saada. Paraku jääb selle kala kvaliteet ja maitseomadused alla suvisele lõhele, kuna suur osa rammust on läinud suguproduktide tootmisse. Selleks, et sügisene lõhe maitsvaks muuta, tuleb sellega natuke vigurdada. Seekord siis vigurdamegi ning kasutame selleks hooajalisi puu- ja köögivilju.
See retsept annab ühe hea võimaluse 2022. aasta kala, maitsva ahvena valmistamiseks ahjus ja vormiroana.
Meie vetes paksu pahandust teinud ja nüüdseks kindlalt siinses meres kanda kinnitanud inetust kalast saab maitsva aasiapärase roa.
Ajakirja Paat&Merendus artikli kirjutamise raames käisime ühel sügispäeval Veere sadamast TS Marine’i paadiga proovisõitu tegemas. Sõidu lõppedes kutsuti meid kalakasvatusse, kust saime prooviks kaasa äsjatapetud forelli fileed.
Kui tekib tahtmine suvel pere või sõpradega mõnusasti puhata või lihtsalt argimured mõneks ajaks peast välja ajada, on paras aeg telefon välja lülitada ning sõita Soome puhkama ja miks mitte ka kala püüdma. Selleks sobib suurepäraselt Turu saarestikus merekaldal asuv ning eestlastele kuuluv privaatne ja maaliline Merikoivula.